Pinata cake
Składniki
ciasto
- 4 szt jajka
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0.75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dodatki
- 400 g serka naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 szt galaretki Mohito, Blue Curacao, Pink Margarita
- 0.5 szklanki kolorowych drażetek
- 1 opakowanie posypki kolorowej
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 st. Oddzielić żółtka od białek. Obie maki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo dodawać cukier, a gdy go dodamy cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mikser wyłączyć i dodawać stopniowo make mieszając łyżką drewnianą do połączenia się składników. Dwie miski - u mnie szklane o obwodzie u góry 20 cm – wysmarować masłem, wysypać bułką tarta, wlać do każdej po połowie ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Krok 2
Zrobić galaretki. Galaretki w miseczkach wymieszać z wrzącą woda. I tu uwaga - w przypadku tych powinno się wlać wg instrukcji na opakowaniu 1,5 szklanki, ja radzę użyć tylko 200 ml, dzięki czemu ładnie zastygną, zachowają kształt po pokrojeniu i będą miały smak. Galaretki odstawić do zastygnięcia, następnie pokroić je w kostkę.
Krok 3
Zrobić krem: serek wymieszać z cukrem pudrem.
Krok 4
Ostygnięte biszkopty ostrożnie wyjąć z misek. Odwrócić tak żeby stały na węższym dole. Ostrym nożem wyciąć kolo z wierzchu tak by zostawić 1 cm brzegu. Delikatnie wybrać środek ciasta łyżką, tak aby nie uszkodzić boków i spodu. Ma powstać miejsce, w które wsypiemy nasze cukierki i galaretki. To samo zrobić z drugim ciastem.
Jedno ciasto ułożyć na talerzu, brzeg ciasta posmarować kremem. Do środka wsypać cukierki i włożyć kawałki galaretek. Przykryć wydrążonym drugim ciastem, dzięki czemu otrzymamy zamkniętą kule. Całość posmarować kremem. Posypać kolorowa posypka