Pinata cake

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki walą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam, że upiekę ciasto z którego również się coś wysypie - cukierki i galaretki. Efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie.
Obejrzane: 372
Porcje: 9
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 4 szt jajka
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0.75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki

  • 400 g serka naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 szt galaretki Mohito, Blue Curacao, Pink Margarita
  • 0.5 szklanki kolorowych drażetek
  • 1 opakowanie posypki kolorowej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 st. Oddzielić żółtka od białek. Obie maki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo dodawać cukier, a gdy go dodamy cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mikser wyłączyć i dodawać stopniowo make mieszając łyżką drewnianą do połączenia się składników. Dwie miski - u mnie szklane o obwodzie u góry 20 cm – wysmarować masłem, wysypać bułką tarta, wlać do każdej po połowie ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Zrobić galaretki. Galaretki w miseczkach wymieszać z wrzącą woda. I tu uwaga - w przypadku tych powinno się wlać wg instrukcji na opakowaniu 1,5 szklanki, ja radzę użyć tylko 200 ml, dzięki czemu ładnie zastygną, zachowają kształt po pokrojeniu i będą miały smak. Galaretki odstawić do zastygnięcia, następnie pokroić je w kostkę.

Krok 3

Zrobić krem: serek wymieszać z cukrem pudrem.

Krok 4

Ostygnięte biszkopty ostrożnie wyjąć z misek. Odwrócić tak żeby stały na węższym dole. Ostrym nożem wyciąć kolo z wierzchu tak by zostawić 1 cm brzegu. Delikatnie wybrać środek ciasta łyżką, tak aby nie uszkodzić boków i spodu. Ma powstać miejsce, w które wsypiemy nasze cukierki i galaretki. To samo zrobić z drugim ciastem.
Jedno ciasto ułożyć na talerzu, brzeg ciasta posmarować kremem. Do środka wsypać cukierki i włożyć kawałki galaretek. Przykryć wydrążonym drugim ciastem, dzięki czemu otrzymamy zamkniętą kule. Całość posmarować kremem. Posypać kolorowa posypka

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×