Sernik migdałowy z nutą tropikalną
Składniki
spód
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 2 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 łyżka czekolady pitnej cynamonowej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
masa serowa
- 900 g twarogu
- 200 g mascarpone
- 4 szt jajka
- 0.5 szt białej czekolady
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżka esencji migdałowej
- 2 łyżki mąki
- 0.5 kubka cukru pudru
- 10 g skórki z cytryny
- 0.5 szt białej czekolady
- 3 łyżeczki śmietanki kremówki
- 0.5 szt czekolady mlecznej
- 1 mieszanki egzotycznej w zalewie
- 150 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopty rozdrabniam na małe kawałki, dodaję czekoladę, esencję, cukier oraz stopione i wystudzone masło. Wszystkie składniki delikatnie mieszam, przekładam do tortownicy i podpiekam ok.10min w 150C.
Krok 2
Ser miksuję na puszystą masę, po kolei dodaję cukier, jajka i stopioną, schłodzoną białą czekoladę. Następnie esencja, olejki, skórka cytrynowa i na sam koniec mąka. Masę przekładam do tortownicy na podpieczony spód. Piekłam 2 godziny w 180C.
Krok 3
Czekolady stapiam w rondelku, dodaję kremówkę. Po lekkim stężeniu polewę wykładam na sernik.
Na polewie układam odsączone z zalewy owoce tropikalne - kokos, ananasa, papaję i mango. Użyłam mieszanki w syropie firmy Kier.
Cały sernik obkładam podprażonymi migdałami, jak na migdałowy sernik przystało.
Paluchy lizać!