Mini tort WuZetka
Składniki
ciasto
- 5 szt jajek
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 0.25 szklanki wody
- 50 ml spirytusu
- 10 łyżek wody
- 100 g czekolady gorzkiej
- konfitura wiśniowa
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Dokładnie połączyć.
Następnie dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać przy pomocy łyżki.
Krok 2
Ciasto przelać do formy (24 x 36 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Krok 3
Z upieczonego ciasta wyciąć trzy krążki o średnicy 15 cm. Każdy blat nasączyć ponczem (spirytus wymieszać z wodą).
Krok 4
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. W tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier, waniliowy i stopniowo wystudzoną żelatynę. Miksować jeszcze przez chwilę.
Krok 5
Dolny blat ciasta posmarować konfiturą wiśniową, na nią wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem również posmarowanym konfiturą wiśniową (od spodu). Wyłożyć krem. Ułożyć ostatni blat.
Krok 6
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na wierzch tortu i wyrównać powierzchnię nożem. Schłodzić w lodówce aż czekolada zastygnie.
Krok 7
Wierzch tortu można dekorować bitą śmietaną przy pomocy szprycy.
Tort wykonałem z połowy porcji.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/03/mini-tort-wuzetka.html#more