Moja Słodka Pavlova
Składniki
Beza
- 6 białek z jajek
- 250 g cukru białego
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego z jabłek
- 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym
Krem z dodatkami
- 250 g sera mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 banan
- 300 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
- 1 garść mieszanych orzechów pistacjowych i ziemnych (solonych)
- 1 garść groszków kokosowych w czekoladowej polewie
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Przepis na bezę z rodzinnego zeszytu, na pewno każdemu dobrze znany ;)
Białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją.
Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej.
Gdy białka będą sztywne dosypujemy kolejno po łyżce cukier, aż cały zostanie zmiksowany.
Kiedy zużyjemy cały cukier i beza będzie sztywna, ale szklista wyłączamy mikser.
Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie dolewamy łyżkę octu z jabłek.
Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego).
Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany.
Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny – nie uchylając piekarnika!
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, delikatnie go uchylamy i zostawiamy w środku naszą bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej 3 godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK.
Krok 2
A teraz góra:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki i kilka groszków kokosowych. Przyozdobić listkami świeżej mięty i ukroić kawałeczek na spróbowanie – więcej nie dacie rady zjeść ;) Smacznego!