Moja Słodka Pavlova

Dodany przez: Sajkofanka Smaku (więcej moich przepisów)

Deser idealny na każdą porę roku
Obejrzane: 806
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Beza

  • 6 białek z jajek
  • 250 g cukru białego
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego z jabłek
  • 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym

Krem z dodatkami

  • 250 g sera mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 banan
  • 300 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • 1 garść mieszanych orzechów pistacjowych i ziemnych (solonych)
  • 1 garść groszków kokosowych w czekoladowej polewie
  • kilka listków świeżej mięty
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przepis na bezę z rodzinnego zeszytu, na pewno każdemu dobrze znany ;)
Białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją.
Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej.
Gdy białka będą sztywne dosypujemy kolejno po łyżce cukier, aż cały zostanie zmiksowany.
Kiedy zużyjemy cały cukier i beza będzie sztywna, ale szklista wyłączamy mikser.
Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie dolewamy łyżkę octu z jabłek.
Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego).
Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany.
Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny – nie uchylając piekarnika!
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, delikatnie go uchylamy i zostawiamy w środku naszą bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej 3 godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK.

Krok 2

A teraz góra:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki i kilka groszków kokosowych. Przyozdobić listkami świeżej mięty i ukroić kawałeczek na spróbowanie – więcej nie dacie rady zjeść ;) Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×