Murzynek z konfiturą truskawkową
Składniki
- 25 dkg margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 370 ml konfitury truskawkowej z całymi owocami-domowa
- 1/4 łyżeczek soli
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku rozpuściłam margarynę z cukrem,cukrem wanilinowym,dwiema łyżkami wody i kakao.Gotowałam masą na małym ogniu ok.3 minuty Odlałam pół szklanki masy na polewę.Resztę ostudziłam.
Krok 2
Białka jaj oddzieliłam od żółtek. Żółtka wlałam do wystudzonej masy,wlałam dwie łyżki wody i mieszając stopniowo dodawałam przesianą mąkę. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.Wmieszałam pianę delikatnie do ciasta.
Krok 3
Dużą tortownicę natłuściłam i oprószyłam bułką tartą.Wylałam na nią ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 40 minut. Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na dwa blaty (bardzo delikatnie,albo upiec dzień wcześniej). Dolny placek posmarowałam konfiturą truskawkową,przykryłam górnym plackiem i lekko dociskałam. Pozostawione pół szklanki masy kakaowej podgrzałam i posmarowałam wierzch ciasta.Odstawiłam do wystygnięcia i kroiłam na porcje.