Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką
Składniki
- Kruche ciasto:
- 425 g mąki
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 220 g drobnego cukru
- 125 ml oleju
- 2 budynie malinowe
- szczypta soli
- Dodatkowo
- 500 g jeżyn
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą. Resztę ciasta również owijamy folią. Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.
Formę o wymiarach około 22 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 20 minut.
Pianka budyniowa
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając. Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.
Na podpieczony, przestudzony spód ciasta wykładamy pianę, delikatnie równamy, wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kruche-ciasto-z-jezynami-i-delikatna-pianka-2/