Pavlova z truskawkami i jagodami
Składniki
- 4 białka zimne
- 25 dkg cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 400 ml kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 0.5 kg truskawek
- 10 dkg jagódy lub borówek
Przygotowanie:
Krok 1
Beza;
białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści, a białka zrobią się białe, lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć ubite białka.
Wkładamy do piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min; zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo, aż piekarnik będzie zimny.
Bita śmietana;
zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy, aż zacznie tężeć. Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka.
Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry. Rozkładamy na niej bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody.