Tartaletki z kremem marcepanowym i wiśniami
Składniki
Ciasto kruche z migałami
- 190 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 30 g mielonych migdałów
- 112 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 jajko (rozmiar S)
Krem marcepanowy i wiśnie
- 500 g mascarpone
- 6 łyżeczek amaretto
- 80 g marcepanu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wiśni
- 3 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto. Suche składniki: mąkę, połowę cukru pudru (25 g) i zmielone migdały przesiać do miski. Za pomocą miksera utrzeć masło. Gdy będzie już gładkie dodać pozostałą część cukru pudru (25 g), wymieszać. Następnie wsypać w dwóch turach suche składniki, miksując przez 30 sekund po każdej części. Zeskrobać ciasto z boków miski, dodać jajko i krótko zmiksować (15-30 sekund).
Krok 2
Powstałe ciasto przełożyć na posypany mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na dwie równe części, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 min (lub ok. godzinę do lodówki).
Krok 3
Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, powycinać kółka o średnicy 7 cm (lub więcej) i wyłożyć nimi foremki o tej samej średnicy (od góry). Ponownie wstawić do zamrażarki na 15 minut (lub na pół godziny do lodówki).
Krok 4
W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190°C i przygotować wiśnie. Wiśnie wraz z cukrem waniliowym podgrzać przez około 5 minut w rondelku z grubym dnem lub na patelni. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku.
Krok 5
Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem. Piec przez 10 min, następnie usunąć obciążenie i wyłożyć po 3-4 wiśnie. Zapiec ponownie przez 8-10 min (aż się ładnie zrumienią).
Krok 6
Przygotować krem. Marcepan i amaretto podgrzać (np. w kuchence mikrofalowej – ok. 20 sekund). Następnie dokładnie zmiksować, aby nie było żadnych grudek. Dodać mascarpone i cukier puder. Całość wymieszać za pomocą miksera do uzyskania gładkiego kremu.
Krem umieścić w rękawie cukierniczym i napełnić tartaletki. Całość dodatkowo ozdobić wiśniami.