Piernik owsiany na melasie
Składniki
- 225 g masła (można zastąpić 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku)
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mleka (u mnie owsiane)
- 170 g golden syrup'u
- 100 g melasy
- 85 g jasnego cukru muscovado
- 100 g średnio zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnku rozpuścić masło (wlać olej), golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników.
Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami i skórką pomarańczową.
Do suchych składników dodać przestudzoną masę, jajko i mleko. Zmiksować całość.
Krok 2
Wlać do formy 23 cm wyłożonej papierem (ciasto będzie wyższe jak użyjecie mniejszej)
Piec w 160 stopniach - termoobieg- 50-60 minut.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.