Stefanka
Składniki
Ciasto Kruche i Beza
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietanki
- 4 szt białka (beza)
- 100 g cukru (beza)
- 450 g powideł śliwkowych
- 200 g bakalii
- 200 g orzechów włoskich
Masa
- 100 g cukru
- 0.5 szklanki wody
- 1 łyżka kakao
- 3 szt żółtka
- 150 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami.
Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi.
Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie zrobić masę.
Krok 2
Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy.
Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek.
Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą.
Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.
Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.