Piernik staropolski
Składniki
- 2 szklanki płynnego miodu naturalnego
- 25 dkg masła
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 kg mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 250 ml cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 jajka duże
- 750 ml powideł śliwkowych - najlepiej domowych
- 15 dkg orzechów włoskich wyłuskanych
- 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 2 opakowania lukru w dwóch kolorach i posypkach
Przygotowanie:
Krok 1
Masło,miód i cukier podgrzać bardzo mocno w emaliowanym rondelku (niemalże do zagotowania).Wystudzić, wbić jajka,wlać mleko i dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika.Dobrze wyrobić (ja wyrabiałam ręką).Włożyć do emaliowanego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc.
Krok 2
Po upływie tego czasu wrzucić do ciasta skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy włoskie i wyrobić.Podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki na duże prostokątne blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec kolejno placki po ok.20 minut.Wystudzić.
Krok 3
Przełożyć je powidłami śliwkowymi, docisnąć lub czymś obciążyć (ja na plackach położyłam deskę a na niej butelki z wodą mineralną). Po ok. 1/2 godziny można go już udekorować lukrem i posypką świąteczną.
Krok 4
Gdy lukier zastygnie szczelnie zawinąć w papier do pieczenia lub pergamin, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni (najlepiej ok.tygodnia) aby skruszał.