Sernik na spodzie z masłem orzechowym, polewą toffee
Składniki
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego do serników
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1.5 szklanki cukru
- 150 g masła
- 1 szt laska wanilii
Spód
- 200 g twardych herbatników
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła roztopionego
- 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Krok 1
Polewa toffee:
120g cukru, 200 ml kremówki 30%
Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier. Nie mieszamy.
Kiedy stopnieje i będzie płynny (trzeba uważać by się nie przypalił), stopniowo dodajemy śmietankę. Studzimy.
Kiedy zgęstnieje polewamy wierzch ciasta.
Krok 2
Spód:
Formę średnicy 23 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i ponownie delikatnie smarujemy masłem.
Spód tortownicy wyłożyć masą z rozdrobnionych ciasteczek i stopionego masła +masła orzechowego i zapiec 5 minut w 180 stopniach.
Krok 3
Masa serowa:
Nastawiamy piec na 160 stopni na funkcję góra-dół.
Ucieramy masło z cukrem i wanilią (same ziarenka). Dodajemy porcjami twaróg, 3 żółtka (białka zostawiamy na pianę), dalej miksujemy.
Dodajemy 2 całe jajka i miksujemy krótko. Dodajemy skrobię, bakalie i też krótko miksujemy.
Na koniec ubijamy z białek pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 1h.
Jeśli wierzch za szybko się zacznie rumienić, nakrywamy folią aluminiową, przed końcem zdejmujemy. Ale lepiej w ogóle nie uchylać drzwi piekarnika. Upieczone ciasto zostawiamy na godzinę w wyłączonym piecu. Potem po wyjęciu studzimy w formie. Najlepiej ciasto schłodzić parę godzin w lodówce. Przed podaniem polewamy polewą toffee.
Nastawiamy piec na 160 stopni na funkcję góra-dół.