Ciasto z pomarańczy
Składniki
Ciasto
- 2 pomarańcze
- 0.75 szklanki brązowego cukru
- 250 g migdałów
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 200 g żurawiny
Polewa
- 100 g czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Umyć pomarańcze i gotować 70 minut w wodzie na małym ogniu. Ugotowane owoce ostudzić oraz pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodać połowę cukru do piany.
Krok 3
Resztę wsypać do żółtek i ubijać do uzyskania puszystej, żółtej masy (około 3 minuty).
Krok 4
Następnie do żółtek dodawać masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzucić suszoną żurawinę. Szpatułką dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 5
Całość przełożyć do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonymi otrębami. Piec około 70 minut w 180 stopniach. Na wystudzone ciasto nałożyć polewę.
Krok 6
Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie w kąpieli wodnej 100 g dowolnej czekolady.
Krok 7
Ilość mielonych migdałów, które dodacie, zleży od tego jak bardzo lubicie ciasto wilgotne. Ja daję około 270g, i jest przyjemnie wilgotne, przy 300 g będzie bardziej babkowe.