Ciasteczka a’la makaroniki ze słonym kremem czekoladowym
Składniki
Składniki na około 20 sztuk ciasteczek:
- 3 szt białek (muszą odstać minimum 24 godziny w temperaturze pokojowej)
- 1 sody oczyszczonej
- 120 g migdałów zmielonych
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 g cukru pudru do posypania gotowych ciasteczek
Składniki na słony krem czekoladowy
- 1 opakowanie serka Philadelphia
- 1 opakowanie czekolady mlecznej z bakaliami
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie ciasteczek
Białka ubić na sztywno ze szczyptą sody oczyszczonej.
W oddzielnej misce wymieszać migdały (zmielone bez skórki) z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Szpatułką delikatnie wmieszać ubite białka.
Blachę kuchenną wyłożyć silikonową matą lub papierem do pieczenia.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (u mnie Wilton 12) przełożyć masę i wyciskać ciasteczka o średnicy 3 cm w dość dużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut.
Zdjąć z maty/papieru dopiero po wystygnięciu.
Przełożyć kremem.
Krok 2
Przygotowanie kremu
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać szpatułką z serem.
Przekładać wystygnięte ciasteczka kremem.
Smacznego!
Ciastka można trzymać do 5 dni w lodówce, a sam krem do 7 dni w zamkniętym pojemniczku.