Pomarańczowy zawrót głowy
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka rodzynek
- 0.5 szklanki orzechów wloskich
- 0.33 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuszcz formę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
2. Pokrój pomarańcze (ze skórką) w ćwiartki, usuń pestki i wrzuć do malaksera. Miksuj do uzyskania jednolitej pulpy.
Krok 3
3. Rozpuść sodę w pół szklanki wody. Dodaj do malaksera z masłem, cukrem, jajkami, ekstraktem z wanilii i mąką. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę. Wymieszaj łyżką lub kilka razy użyj pulsacynie malaksera (jeśli włączysz ciągłe miksowanie dodatki się rozpadną). Gotową masę wlej do formy i piecz około 1 godziny do momentu, kiedy wbita wykałaczka w środek ciasta będzie sucha.