Strucla z makiem
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 80 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.25 szklanki cukru
- 100 g margaryny
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko podgrzać. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.
Krok 2
Nadzienie:
puszka masy makowej,
1 białko.
Białko ubić na sztywna pianę, wymieszać z masą makową. Masę wyłożyć na środek ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Zakładać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na blaszkę i odstawić na ok. 45 min.
Krok 3
Dodatkowo:
1 żółtko,
2 łyżki słodkiej śmietanki.
Żółtko rozmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować .