Sernik cynamonowo – pomarańczowy
Składniki
Spód:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 0.5 szklanki płatków owsianych
- 50 g herbatników maślanych
- 4 łyżki masła
masa serowa
- 500 g sera półtłustego
- 500 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 mąki ziemniaczanej
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka śmietankowego cappuccino
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
- 0.33 soku z pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.
Krok 2
Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.