Lekkie truskawkowe ciasto z kaszy manny
Składniki
Na ciasto
- 5 łyżek kaszy manny
- 300 g mrożonych truskawek (waga przed rozmrożeniem)
- 1.5 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem (nie jest on konieczny)
- 30 g twarogu
- 3 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki rozmrażamy i blenderujemy/miksujemy.
Krok 2
160 ml powstałej masy z truskawek zalewamy kaszę mannę i chwilkę gotujemy mieszając, tak aby nie miała żadnych grudek. Studzimy.
Krok 3
Po wystudzeniu łączymy z jajkiem, otrębami, proszkiem do pieczenia i cukrem, i dokładnie wszystko miksujemy.
Krok 4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut.
Krok 5
Z pozostałej masy z truskawek robimy krem: blenderujemy tą masę razem z twarożkiem i cukrem, a po upieczeniu ciasta, smarujemy je.