Sernik czekoladowy
Składniki
Spód
- 100 g maślanych herbatników
- 50 g krakersów
- 5 łyżek masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa;
- 750 g półtłustego twarogu
- 350 g serka mascarpone
- 140 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka cukru
- 0.33 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 laska wanilii
- 0.5 szklanki śmietany 18%
Przygotowanie:
Krok 1
1. Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze, wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.
Krok 2
2. Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę kukurydzianą. Dodać nasiona wanilii oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.
Krok 3
3.
Polewa:
50g mlecznej czekolady,
60g gorzkiej czekolady,
1/4 szkl. śmietany 30%.
Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę, stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.