Sernik na biszkopcie z czekoladą
Składniki
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 otarta skórka z cytryny
- 0.25 szklanki soku z cytryny
Masa serowa i polewa
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 150 g masła (do polewy)
- 0.5 szklanki cukru pudru (do polewy)
- 4 łyżki kakao (do polewy)
- 2-3 łyżek wrzątku (do polewy)
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krok 2
Polewa czekoladowa
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Lekko ostudzić.
Krok 3
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) wymieszać z pianą z białek.
Biszkopt podzielić wzdłuż na pół lub też upiec dwa osobne biszkopty z podanych wyżej składników. 1/2 polewy czekoladowej wylać na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylać na to połową masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Polać pozostałą polewą czekoladową i wylać resztę masy serowej. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 50 minut.