Ciasto Królewskie
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki (+ trochę do podsypania)
- 150 g cukru
- 1 szt jajka
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka sody
Krem + powidła
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru/cukru
- słoiczek powideł
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić go na 3 równe części, upiec każdy osobno, ale żeby miały te same wymiary.
Piec w temperaturze ok.150stopni do ze złocenia 15-20minut.
Krok 2
Krem:
Z pół litra odlać połowę szklanki, rozmieszać w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem.
Krok 3
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować jak budyń-na gęstą papkę. Ostudzić.
Krok 4
Utrzeć masło na puszystą, jasną masę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Krok 5
Wykończenie:
Ostudzony blat posmarować powidłem. Przykryć drugim ostudzonym blatem. NA to 2/3masy budyniowej. Przykryć 3 blatem, a na to reszta mady budyniowej.
Krok 6
Ozdobić wedle uznania, u mnie jest to polewa czekoladowa:).