Sernik nowojorski z czereśniami
Składniki
Sernik
- 120 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 1 szt żółtko
- 1 szczpyta soli
- 800 g tłustego twarogu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 0.75 szklanki cukru
- 3 szt jajka
- 30 ml soku z cytryny
- 1 szt ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos czereśniowy
- 2 szklanki drylowanych czereśni
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml Kirschu
- 1 szt laska wanilii przecięta na pół
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj.
Krok 2
Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka.
Krok 3
Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki.
Krok 4
Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Wkładamy również laskę wanilii. Gotujemy wszystko razem przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Wyjmujemy laskę wanilii, a rondelek zestawiamy z ognia.
Krok 5
Do osobnego garnuszka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Ciasto kroimy na kawałki.