Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, figami i sosem
Składniki
Ciasto
- 250 g herbatników
- 200 g masła
Ciasto
- 400 ml śmietany 30-36%
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie czekolady gorzkiej
- świeże figi
- 250 ml czerwonego wina
- 40 ml miodu
- 2 łyżki cukru muscovado
- skórka otarta z 1 cytryny
- kardamon mielony
- imbir
- cynamon
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2
Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód tarty i znów wstawiamy do lodówki. Możemy dodać do niej kilka łyżek mleka, wówczas nie będzie tak krucha.
Krok 3
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.
Krok 4
W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku. Pozwalamy temu odparować dość długo, aż stanie się bardzo gęste. Przypominające delikatnie ciągnący się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu.
Krok 5
Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.