Sernik pomarańczowy
Składniki
Spód
- 70 g stopionego masła
- 160 g ciastek
- 3 łyżeczki kakao
Masa serowa
- 1000 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 18 %
- 4 szt jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 2 łyżeczki zmielonej suszonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)
Przygotowanie:
Krok 1
Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.
Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.
Krok 3
Porada: Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.