Tarta z karmelizowanymi jabłkami, rabarbarem i wilgotną bezą

Dodany przez: muffinezja.pl (więcej moich przepisów)

Nazwa ciut przydługa, ale w pełni oddająca gamę smaków mieszczącą się w tym cieście. W zasadzie nie pamiętam dlaczego zdecydowałam się użyć mąki pełnoziarnistej, ale degustacja potwierdziła słuszność wyboru. Co prawda zebrane jesienią jabłka straciły już dużo ze swej atrakcyjności, ale rarytas w postaci sezonowego rabarbaru niewątpliwie nadaje im charakteru. Prawidłowo przygotowana wilgotna beza otula owocowe nadzienie jak lekka pierzynka, łamiąc jednocześnie jego kwaskowatość.
Obejrzane: 735
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Karmelizowane jabłka z rabarbarem i wilgotna beza

  • 700 g jabłek
  • 400 g rabarbaru
  • 80 g brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 3 białka
  • 130 g cukru kryształu
  • szczypta soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i jajek zagnieść sprawnie kruche ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną blaszkę i nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

W tym czasie. Jabłka umyć i pokroić w kostkę wielkości 1cm x 1cm (nie trzeba obierać). Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 0.5cm. W rondelku z grubym dnem skarmelizować (stopić) cukier, a następnie dodać jabłka i rabarbar, krótko przesmażyć. Dodać masło i smażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Rondelek przykryć i dusić masę jabłkowo-rabarbarową pod przykryciem przez ok. 3 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 3 min aby nadmiar wody odparował. Rabarbar powinien utworzyć gęstą masę z widocznymi kawałkami jabłek.

Na schłodzone ciasto wyłożyć masę rabarbarowo-jabłkową (może być jeszcze gorąca) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia przygotować bezę. W tym celu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 150°C. Bezę rozsmarować równomiernie na masie rabarbarowo-jabłkowej. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15 min.

Upieczone ciasto przestudzić. Na prawidłowo wykonanej „wilgotnej bezie“ z czasem mogą pojawić się kropelki, często żargonowo określane jako „rosa“.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×