Tarta z karmelizowanymi jabłkami, rabarbarem i wilgotną bezą
Składniki
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Karmelizowane jabłka z rabarbarem i wilgotna beza
- 700 g jabłek
- 400 g rabarbaru
- 80 g brązowego cukru
- 40 g masła
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 3 białka
- 130 g cukru kryształu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i jajek zagnieść sprawnie kruche ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną blaszkę i nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
W tym czasie. Jabłka umyć i pokroić w kostkę wielkości 1cm x 1cm (nie trzeba obierać). Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 0.5cm. W rondelku z grubym dnem skarmelizować (stopić) cukier, a następnie dodać jabłka i rabarbar, krótko przesmażyć. Dodać masło i smażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Rondelek przykryć i dusić masę jabłkowo-rabarbarową pod przykryciem przez ok. 3 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 3 min aby nadmiar wody odparował. Rabarbar powinien utworzyć gęstą masę z widocznymi kawałkami jabłek.
Na schłodzone ciasto wyłożyć masę rabarbarowo-jabłkową (może być jeszcze gorąca) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia przygotować bezę. W tym celu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 150°C. Bezę rozsmarować równomiernie na masie rabarbarowo-jabłkowej. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15 min.
Upieczone ciasto przestudzić. Na prawidłowo wykonanej „wilgotnej bezie“ z czasem mogą pojawić się kropelki, często żargonowo określane jako „rosa“.