Imbirowy sernik z frużeliną śliwkową
Składniki
spód
- 75 g mąki
- 50 g masła
- 25 g cukru pudru
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 1 szt żółtko
masa
- 500 g tłustego twarogu
- 100 ml kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka imbiru (lub więcej)
- 30 g cukru pudru
- 1 szt jajko
- 150 g śmietany 12%lub 18%
- 3 łyżki cukru
- 250 g śliwek
- 125 g cukru
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1-2 imbiru
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, imbir, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Krok 3
Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny.
Krok 4
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem, imbirem i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż śliwki się rozpadną. W wodzie dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną. Kiedy owoce syrop owocowy będzie miał odpowiednią strukturę, wlewać wodę z mąką cienkim strumieniem. Mieszać i podgrzewać przez chwilę aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę śliwkową.