Sernik Tysiąca i Jednej Kalorii
Składniki
- 1 opakowanie Ciasteczka Digestive w mlecznej czekoladzie
- 175 g masło orzechowe
- 2 łyżki rozpuszczone masło
- 600 g twaróg śmietankowy President
- 250 g mascarpone
- 150 g serek Philadelphia
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 200 ml mleko skondensowane słodzone
- 5 szt jajka
- 300 g biała czekolada
- 8 g cukier z prawdziwą wanillą
- 200 g śmietana 18%
- 3 łyżki cukier puder
- 100 g orzeszki ziemne solone
- 100 g śmietana 36%
- 30 g cukier trzcinowy
- 1 łyżka miód
- 20 g masło
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj spód.Ciasteczka pokrusz dokładnie w malakserze. Połącz z rozpuszczonym masłem i masłem orzechowym. Powstałą masą wyłóż spód i 1/2 wysokości boków tortownicy (średnica 23 cm). Mocno dociśnij, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 2
W misie miksera umieść ser twarogowy, mascarpone i Philadelphię. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Ucieraj do połączenia składników.
Krok 3
Cały czas miksując na niskich obrotach, małymi porcjami dodawaj mleko skondensowane.
Krok 4
Dodawaj po jednym jajku, miksując przez około 20 sekund po wbicu każdego.
Krok 5
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wrzuć do miski czekoladę połamaną na kostki. W niewielkim garnku zagotuj wodę, umieść miskę z czekoladą na garnku (dno miski nie może dotykać wody). Para wodna rozpuści czekoladę.
Krok 6
Do masy serowej dodaj roztopioną białą czekoladę oraz cukier waniliowy. Całość wylej na schłodzony spód i wyrównaj.
Krok 7
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C, piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 90 minut.
Krok 8
Wymieszaj śmietanę 18% z cukrem pudrem. Wysuń sernik z piekarnika, rozprowadź na jego wierzchu powstałą masę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
Krok 9
Sernik należy studzić stopniowo. Pozostaw go na chwilę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po upływie kilku minut stopniowo otwieraj drzwiczki. Następnie ustaw go na kratce i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 10
Zdejmij obręcz tortownicy i wstaw sernik do lodówki. Powinien przed podaniem spędzić tam całą noc.
Krok 11
Przygotuj dekorację. Śmietanę 36%, miód oraz cukier trzcinowy umieść w rondelku i zagotuj.
Mieszając od czasu do czasu, gotuj masę aż sos toffee będzie gęsty (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i odstaw.
Gdy sos przestygnie wymieszaj go z posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi. Udekoruj wierzch sernika.
Krok 12
Smacznego! :)