Tort amoniakowy z anyżem
Składniki
Krem maślany
- 3 jajka
- 125 g cukru pudru
- 200 g masła
Ciasto amoniakowe
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 gwiazdki anyżu (utłuczone w moździerzu lub zmielone w młynku)
- 10 g amoniaku
- 0.25 szklanki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Blaty amoniakowe
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, anyż oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce co najmniej 5h.
Ciasto podzielić na 5 równych części, najlepiej zważyć. Blaty piec na spodzie tortownicy (średnica - 23,5cm), bez obręczy. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy blaszki. Formę natłuścić, przełożyć rozwałkowane ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C. 8-9 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione. Studzić na kratce. W taki sam sposób upiec kolejne 4 blaty ciasta.
Krok 2
Krem
Jajka ubić na parze: do większego garnka wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować. Do mniejszego garnka lub metalowej miski wbić jajka, wsypać cukier oraz nasiona laski wanilii. Mniejszy garnek/miskę położyć na dużym garnku, ale tak, aby spód nie stykał się z gotującą wodą (naczynie z jajkami nie może do niego wpaść!). Zmniejszyć ogień i ubijać jajka trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. Gdy masa zgęstnieje i będzie pulchna, zdjąć garnek z jajkami i ubijać dalej, aby masa lekko przestygła. Masę jajeczną odłożyć na bok, aby całkowicie ostygła.
Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Blaty amoniakowe przełożyć kremem, nie smarować boków oraz wierzchu torta. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2h.
Domowa polewa czekoladowa
125 g masła rozpuścić w rondelku, dodać 1/2 szklanki cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać 4 łyżki kakao oraz rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę (1 łyżeczka), wymieszać. Lekko ostudzić i polać schłodzony tort. Włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień, kiedy balaty amoniakowe zmiękną. Smacznego!