Tort amoniakowy z anyżem

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Tort amoniakowy z anyżem - najlepszy przepis na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 1588
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Krem maślany

  • 3 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 200 g masła

Ciasto amoniakowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 gwiazdki anyżu (utłuczone w moździerzu lub zmielone w młynku)
  • 10 g amoniaku
  • 0.25 szklanki mleka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Blaty amoniakowe
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, anyż oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce co najmniej 5h.
Ciasto podzielić na 5 równych części, najlepiej zważyć. Blaty piec na spodzie tortownicy (średnica - 23,5cm), bez obręczy. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy blaszki. Formę natłuścić, przełożyć rozwałkowane ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C. 8-9 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione. Studzić na kratce. W taki sam sposób upiec kolejne 4 blaty ciasta.

Krok 2

Krem
Jajka ubić na parze: do większego garnka wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować. Do mniejszego garnka lub metalowej miski wbić jajka, wsypać cukier oraz nasiona laski wanilii. Mniejszy garnek/miskę położyć na dużym garnku, ale tak, aby spód nie stykał się z gotującą wodą (naczynie z jajkami nie może do niego wpaść!). Zmniejszyć ogień i ubijać jajka trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. Gdy masa zgęstnieje i będzie pulchna, zdjąć garnek z jajkami i ubijać dalej, aby masa lekko przestygła. Masę jajeczną odłożyć na bok, aby całkowicie ostygła.
Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Blaty amoniakowe przełożyć kremem, nie smarować boków oraz wierzchu torta. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2h.
Domowa polewa czekoladowa
125 g masła rozpuścić w rondelku, dodać 1/2 szklanki cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać 4 łyżki kakao oraz rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę (1 łyżeczka), wymieszać. Lekko ostudzić i polać schłodzony tort. Włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień, kiedy balaty amoniakowe zmiękną. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×