Sernik żurawinowy
Składniki
Makowy spód
- 250 g masy makowej
- 0.5 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka
- 50 g migdałów
Ciasto serowe
- 750 g twarogu
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.25 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 125 ml kremówki
- 100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland. Dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło. Całość wymieszaj.
Krok 2
W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
Krok 3
Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
Krok 4
Masa serowa: do miski włóż zmielony twaróg razem z serkiem mascarpone. Wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
Krok 5
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz około 40 minut.