Tarta makowa
Składniki
CIASTO KRUCHE:
- 220 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 40 g cukru pudru
- żółtko
- 4 łyżki zimnej wody
MASA MAKOWA:
- 200 g maku
- 2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka mleka
- 50 g cukru pudru
- KREM POMARAŃCZOWY:
- 2 pomarańcze
- 100 g cukru pudru
- 90 g masła
- 3 jajka
- DODATKOWO:
- 1 łyżeczka masła
- bułka tarta
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałeczki, zimne masło. Posiekać wszystko razem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść szybko ciasto. Gotową kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Krok 2
Zmielony mak przełożyć do garnka. Zalać dwiema szklankami wrzątku i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie 15 minut dolać gorące mleko (2%) i gotować jeszcze około 10-15 minut (mak jest gotowy, kiedy bardzo zgęstnieje). Pod koniec gotowania dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Formę do pieczenia o średnicy około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i dokładnie wykleić nim spód i brzegi formy. Nakłuć spód ciasta widelcem w wielu miejscach. Ciasto wstawić jeszcze na około 10 minut do lodówki. Oziębione ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut,. Następnie rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać jeszcze około 15-20 minut. Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia.
Krok 4
Pomarańcze i jajka wyszorować. Następnie sparzyć. Otrzeć skórkę z pomarańczy - uważając, aby zetrzeć tylko jej pomarańczową część. Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Następnie przecedzić go przez gęste sitko. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Dobrać najlepiej szklaną bądź ceramiczną miskę, którą będzie można położyć na garnku, w którym gotuje się woda. Jajka wybić do wybranej miski i roztrzepać widelcem. Dodać cukier puder oraz skórkę i sok pomarańczowy. Następnie dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Miskę położyć na garnku z gotującą wodę i mieszać, aż składniki będą bardzo ciepłe. Zanim całość się zagotuje, dodać pokrojone w kawałki zimne masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, gotować jeszcze 5-8 minut stale mieszając, dopóki krem nie stanie się gęsty. Gotowy krem odstawić do wystudzenia.
Krok 5
Ostudzony krem pomarańczowy rozprowadzić na masie makowej i wstawić tartę do lodówki na minimum 2 godziny - by krem odpowiednio stężał.