Serowa chatka z rodzynkami
Składniki
- 100 g margaryny
- 0.5 kg twarogu półtłustego
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao ciemnego
- 100 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 36 szt herbatników
- 20 g rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1
Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości.Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać.1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Na foli aluminiowej ułożyć herbatniki 3*6 szt.Na herbatnikach rozsmarować kakaową masę serową.Rozłożyć drugą warstwę herbatników 3*6 szt.Na środkowy rząd herbatników na całej długości wyłożyć "kopczyk" masy serowej białej.Na górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka.Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt.Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
Polewa;w rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier puder,mleko ,kakao i podgrzewając na lekkim ogniu podgrzać ale nie gotować.Polewę przestudzić,letnią oblać w całości herbatniki i ponownie odłożyć do stężenia.Ja udekorowałam białym kremem w tubce i kolorowymi kuleczkami.