Szarlotka z bezą różaną

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Szarlotka z bezą różaną to nieco inna odsłona tego popularnego ciasta.  Kruchy spód i prażone jabłka przykryte chrupiącym wierzchem z białek... Całość musi smakować pysznie. Szarlotki z bezą różaną naprawdę warto spróbować!
Obejrzane: 1136
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIASTO KRUCHE:

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżki wody
  • sól

PRAŻONE JABŁKA:

  • 1 kg jabłek
  • 60 g cukru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • BEZA RÓŻANA:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wody różanej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka włożyłam do lodówki. Mąkę posiekałam z zimnym masłem dodałam szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, zimną wodę oraz wodę różaną i szybko zagniotłam ciasto. Z ciasta uformowałam kulkę, zawinęłam szczelnie w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 45 minut.

Krok 2

Jabłka (antonówka lub szara reneta) umyłam, obrałam ze skórki, wykroiłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w małą kostkę. Pokrojone jabłka przełożyłam do rondla, posypałam cukrem i smażyłam na małym ogniu przez 6 minut co jakiś czas mieszając.Na końcu dodałam cynamon i wymieszałam raz jeszcze.

Krok 3

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180°C.

Krok 4

Ciasto rozwałkowałam i przeniosłam do tortownicy o średnicy 22cm, można też użyć foremki do tarty o podobnej średnicy. Na cieście rozłożyłam równomiernie usmażone jabłka. Tak przygotowane ciasto wstawiłam na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Kilka minut przez upływem tego czasu przygotowałam bezę.

Krok 5

Do dobrze schłodzonych białek dodałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę. Do ubitej piany powoli, stopniowo dodawałam cukier puder i mieszałam na wolnych obrotach miksera. Po wmieszaniu całego cukru ubijałam jeszcze chwilę do momentu gdy piana stała się bardzo lśniąca. Na koniec wmieszałam mąkę ziemniaczaną i wodę różaną.

Krok 6

Wyjęłam ciasto, nałożyłam na wierzch ubitą pianę i wstawiłam do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczoną szarlotkę wyjęłam i pozostawiłam do wystudzenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×