sernik „śliwka w czekoladzie”
Składniki
spód
- 100 g masła
- 200 g śliwek w czekoladzie
- 1 szt jajko
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 5 łyżek drobnego cukru
- 300 g masła
- 150 g ulubionej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 50 g masła (na polewę)
masa serowa
- 550 g twaróg
- 400 g serek waniliowy
- 5 szt jajka
- 160 g cukier puder
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku stapiamy masło z pokrojonymi na kawałki śliwkami w czekoladzie. Po uzyskaniu płynnej masy, dodajemy 100g mąki i jedno jajko, całość miksujemy, ale niezbyt długo. W rondelku stapiamy masło z pokrojonymi na kawałki śliwkami w czekoladzie.
Po uzyskaniu płynnej masy, dodajemy 100g mąki i jedno jajko, całość miksujemy, ale niezbyt długo.
Tak przygotowana masę śliwkowo-czekoladową wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 190C przez 15min.
Krok 2
Miksujemy sery z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią. Wbijamy po jednym jajku, na koniec wsypujemy łyżeczkę kaszy manny. Przekładamy masę na podpieczony czekoladowy spód. Pieczemy w 160-170C przez ok.60min.
Po upieczeniu dekorujemy śliwkami w czekoladzie pokrojonymi na mniejsze kawałki i polewamy same brzegi roztopioną czekoladą.
Sernik nie jest słodki, zmniejszyłam ilość cukru z oryginalnego przepisu i nie dodałam polewy z białej czekolady.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej \"White Plate słodkie\".
Polecam!
Nie było osoby, której by nie smakował!