Tort dyniowy
Składniki
ciasto
- 250 g musu z dyni
- 125 g cukru
- 375 g mąki
- 200 g masła
- 3 szt jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
krem
- 300 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
- 400 ml kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- czarny barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Dno tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał na zewnątrz i zamknąć obręcz (nadmiar papieru odciąć). Boki tortownicy posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni a będzie surowe w środku, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę. Odstawić do przestudzenia. Ciepłe lub zimne ciasto podzielić na 3 blaty.
Krok 2
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze i utrzeć mikserem z mascarpone. Do kremówki dodać barwnik, ubić na sztywno, dodać do mascarpone i połączyć łyżką. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu.