Tarta serowa z malinami na cytrynowym spodzie
Składniki
kruche ciasto na spód
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
- 1-2 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórka otarta z cytryny
nadzienie
- 400 g kremowego serka (homogenizowany lub sernikowy)
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 50 ml mleczka kokosowego
- 2 szt jajka
- 0.33 szklanki cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórka cytrynowa
- 200 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy, wsypujemy cukier, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem łącząc składniki. Robimy rękoma kruszonkę (starając się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko), na koniec dodajemy żółtko i tyle śmietany aby ciasto się łatwo dało zagnieść. Powinno być miękkie i elastyczne, nie twarde.
Lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy ok. godziny w lodówce.
Krok 2
Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykładamy w formie na tartę (23cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy z obciążeniem ok. 10 minut, bez obciążenia też 10 minut.
Studzimy.
Krok 3
Przygotowujemy masę serową: ucieramy masło z cukrem i wanilią, dodajemy mleczko kokosowe i dalej miksujemy, dodajemy ser, miksujemy, na koniec jajka i skrobię i krótko miksujemy.
Krok 4
Na ostudzonym spodzie układamy oprószone mąką maliny (połowę) zalewamy masą aż po brzeg tarty, układamy na wierzchu pozostałe maliny i pieczemy w 170 stopniach aż masa się zetnie - ok. 35-40 minut.
Studzimy w piecyku, chłodzimy w lodówce minimum parę godzin.
Podajemy z bitą śmietaną lub oprószoną cukrem pudrem lub z sosem malinowym.