Tort czekoladowy Bożeny Sikoń

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Tort czekoladowy Bożeny Sikoń. Przepis na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 5752
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt

  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 4 jajka

krem

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml kremówki 36%
  • 20 g cukru
  • 2 białka
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kawy
  • 1 łyżka rumu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • zamrożony kafelek terakoty lub glazury
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, kafelek umieścić w zamrażarce na kilka godzin.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę (na największych obrotach), pod koniec dodawać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty miksera, wbijać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać, przesiać i stopniowo dodawać do ubijanej masy. Ciasto przelać do, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Biszkopt piec w 160°C przez ok. 40 minut (ja piekłem dłużej). Po upieczeniu biszkopt wraz z formą wyjąć z pieca i upuścić na podłogę lub stolnicę z wysokości ok. 50 cm. Ponownie wstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzony biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty.

Krok 3

Przygotować krem. W jednej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska nie powinna dotykać wody). Lekko przestudzić i dodać do niej łyżkę ubitej piany i dokładnie wymieszać. Resztę ubitych białek połączyć z kremówką, a następnie dodawać stopniowo do czekolady cały czas mieszając. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Krok 4

Przyrządzić syrop do nasączenia blatów. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok. 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić i dodać kawę oraz rum. Wymieszać.

Krok 5

Na dno tortownicy ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć 1/3 syropu. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy czekoladowej, przykryć środkowym plackiem biszkoptu, który nasączyć połową pozostałego syropu. Wyłożyć kolejną część kremu, pozostawiając połowę do wykończenia. Na Całość przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć i pokryć czekoladowym musem. Część zostawić na pokrycie boków. Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, boki pokryć cienką warstwą kremu.

Krok 6

Przygotować dekorację. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Kafelek ułożyć na stolnicy. Na mocno schłodzoną płytkę wylać część czekolady i przy użyciu szerokiego noża błyskawicznie rozsmarować cienki, podłużny prostokąt. Czekolada powinna szybko zastygnąć. Od razu, energicznym ruchem zeskrobać płat czekolady i obłożyć nim bok tortu, lekko docisnąć i zagiąć wystającą część na górę ciasta (wcześniej warto schłodzić dłonie w bardzo zimnej wodzie). Czynność powtórzyć i obłożyć pozostałą część boku tortu. Resztę czekolady, wykorzystać do dekoracji wierzchu również rozsmarowując na kafelku. Układać koliście. Gotowy tort wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki a następnie schłodzić w lodówce. Nóż przed pokrojeniem tortu dobrze jest rozgrzać zanurzając we wrzątku.

Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×