Placek rabarbarowy z bezą
Składniki
ciasto
- 250 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 50 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki samorosnącej
- 3 łyżki mleka
beza
- 2 białka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło. Cukier utrzeć z żółtkami na gładką, jasną masę. Dodać masło i 1 całe jajko. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą. Wymieszać, na końcu dodać mleko oraz ponownie wymieszać.
Krok 2
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę z obręczą wysmarować masłem oraz oprószyć mąką. Wylać masę do formy i położyć kawałki rabarbaru. Piec przez 35-40 minut.
Krok 3
W między czasie ubić białka na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Piankę wyłożyć na ciepłe ciasto, tak aby nie dotykała formy. Ponownie wsunąć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut w 180 st.
Smacznego.