Tarta z jabłkami i marcepanem
Składniki
Ciasto
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szt żółtko
- 1 łyżka śmietany
Nadzienie
- 2 szt kwaśne jabłka
- 100 g marcepanu
- 2 łyżki malin
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki przesiewamy z cukrem pudrem po czym siekamy je z masłem.
Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Po schłodzeniu rozwałkowujemy je dosyć cienko mniej więcej na wymiar 18 x 40 cm.
Wykładamy nim formę do pieczenia (o wymiarach 12 x 35 cm).
Krok 3
Marcepan kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i również układamy.
Posypujemy cynamonem oraz malinami.
Krok 4
Brzegi ciasta nakładamy na jabłka.
Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Krok 5
Po wyjęciu z piekarnika gorące jabłka smarujemy konfiturą pomarańczową.
Smacznego :)