Tarta z jabłkami
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 40 ml wody
Nadzienie
- 6 jabłek
- 60 g mąki
- 80 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Rozwałkuj ciasto na ok 3 mm i wylep nim lekko posmarowaną masłem formę do tart. Wstaw do lodówki na 20 min. Jabłka pokrój na ćwiartki następnie na cienkie plastry. Mniejsze zewnętrzne plasterki gotuj na wolnym ogniu z 50 ml wody, masłem i wanilią. Plastry gotuj do miękkości i rozgnieć je do konsystencji musu. Nakłuj spód ciasta, wyłóż mus z jabłek i rozsmaruj po całej powierzchni. Jeden rząd plasterków jabłek ułóż w jednym kierunku, potem następny w odwrotnym kierunku itd. Piecz w temp 200 st przez 35 min.
Smacznego