Śnieżynka-marcinka

Dodany przez: justa (więcej moich przepisów)

Śnieżynka-marcinka to moja drożdżowa śnieżynka z farszem, który przygotowuję zwykle do domowych rogali marcińskich. Uwielbiamy wsuwać je na śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i imbirem. Śnieżynka-marcinka, za którą przepada cała rodzina.
Obejrzane: 617
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • sól

MASA

  • 250 g białego maku
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masy marcepanowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

MASA
Orzechy i migdały siekam drobno. Łączę z makiem i zalewam wodą. Odstawiam na około 2 godziny.
Po upływie około 120 minut mielę mak i bakalie w maszynce do mięsa. Dwukrotnie.
Łączę masę ze śmietaną (18%) i przesianym cukrem pudrem. Miksuję do połączenia. Dodaję masę marcepanową i miksuję do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2

CIASTO
Drożdże rozpuszczam z odrobiną letniego mleka, 0,5 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstawiam na bok do ruszenia. Masło roztapiam na patelni. Studzę lekko. Mąkę przesiewam. Jajka ucieram z pozostałym cukrem. Dodaję masło. Łączę z mlekiem i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę mieszam z połową mąki. Dodaję drożdże i łączę. Dosypuję stopniowo mąkę zagniatając ciasto. Zagniatam około 20-25 minut, do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Odkładam na bok, pod ścierką, do wyrośnięcia - na około 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na oprószonym mąką papierze do pieczenia na duże koła. Nakładam masę na środek pierwszego koła i rozsmarowuję, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykrywam drugim i zagniatam zewnętrzne krawędzie, żeby placki się zlepiły. Ostrym nożem rozkrawam ciasto na 16 części, pozostawiając środek /wielkości pięści zaciśniętej/ wolny. Każdy powstały pas ciasta skręcam delikatnie 3 razy spiralnym ruchem. Dwie sąsiadujące ze sobą spirale zagniatam u góry tworząc zamknięte płatki.
Przykrywam ciasto ścierką i odstawiam na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Jajo rozkłócam z mlekiem i smaruję ciasto dwukrotnie. Piekę do zezłocenia.
Studzę. Posypuję cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×