Drożdżowy ślimak ze śliwkami
Składniki
- 370 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 cynamonu
- 1 soli
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 szt żółtko
- 1 szt jajko
- 5 szt śliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i podzielić na ósemki. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże, jajko, żółtko, masło, sól, cukier oraz mleko. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy, rozpłaszczyć na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto podzielić na kilka części, formować w długie wałki i układać na papierze do pieczenia tworząc dużego "ślimaka". W surowe ciasto wtykać kawałki śliwek. Całość przenieść na blachę piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie oprószyć cukrem i cynamonem. Piec w 200ºC przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.