Tarta z makiem i gruszkami duszonymi w rumie
Składniki
MAK
- 1 puszka puszka mielonego maku
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 7 suszonych moreli
- 3 łyżeczki słonecznika
- 4 łyżeczki mielonych migdałów
- 50 g pokruszonej białej czekolady
- 1 ciasto francuskie
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżeczka oliwy, do posmarowania
- 0.5 łyżeczki cukru, do posmarowania
- sporo farszu z z wigilijnej kapusty z grzybami (kapusta kiszona, suszone grzyby, śliwki suszone, marchewki, cebule, sól, pieprz, miód, ziele angielskie, laurowe liście, sos sojowy Kikkoman, balsamico, sól)
GRUSZKI
- 6 gruszek (obierz, podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne)
- 50 ml syropu klonowego
- 100 ml ciemnego rumu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
MAK - wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. To ważne aby smaki się wzajemnie przeniknęły.
Krok 2
GRUSZKI - Masło rozpuść w garnku o grubym dnie, dodaj cukier i syrop klonowy. Kiedy zacznie \"bulgotać\" dodaj gruszki. Duś ok 6/7 min i wlej rum. Zredukuj alkohol to powinno zająć ok 10 min. Sciągnij gruszki z ognia.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do temp 190 stopni
Wyłóż formę ciastem na papierze do pieczenia. Zetnij wystające brzegi. Przełóż mak, na maku poukładaj gruszki i przelej resztę \"sosu\" który został po gruszkach. Wstaw ciasto na ok 45 min do piekarnika. Obserwuj ciasto aby brzegi za bardzo się nie spiekły.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź i posyp świeżymi pestkami granatu.