Sernik z jabłkami i rabarbarem
Składniki
spód
- 150 g czekoladowych herbatników
- 50 g roztopionego masła
masa serowa
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 150 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 jabłka
- 3 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: herbatniki zetrzeć w blenderze na pył, dodać masło i dokładnie połączyć. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Zapiekać przez 10 minut w 180ºC. Wyjąć i przestudzić.
Krok 2
Przygotować masę serową: twaróg i mascarpone utrzeć z cukrem. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać jabłko i rabarbar. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć na podpieczony spód i piec w 170ºC przez 70 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc przy zamkniętych drzwiczkach.