Waniliowa babka z Oreo
Składniki
Suche
- 2 i 1/4 szklanek mąki
- pół łyżeczek sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0.75 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 6 szt ciastek Oreo
Mokre
- 0.75 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 duże jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Krok 2
Wymieszać razem suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól i cukry. Dodać pokruszone ciasteczka.
Krok 3
Wbić jajko, wlać maślankę, olej i aromat waniliowy. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Krok 4
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (u mnie forma na babkę z kominem, można też użyć keksówki).
Krok 5
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50-60 minut.
Krok 6
Po ostudzeniu udekorować lukrem i pokruszonymi ciastkami.