Sernik z czekoladowymi spotami na spodzie brownie
Składniki
Spód brownie
- 40 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropelek aromatu waniliowego
Sernik
- 0.5 kg twarogu zmielonego 3 razy (gotowego)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 duże jajka
- 0.75 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/waniliowego
- kilka kropli aromatu waniliowego lub arakowego
- kakao do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Krok 1
Spód brownie:
w garnuszku roztop czekoladę i masło. Ubij jajko z cukrem, dodaj przestudzoną masę czekoladową z garnuszka i wymieszaj. Dodaj mąkę. Tortownicę ok 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto i przechylając ją rozprowadź po dnie.
Piecz ok 15 min w 180 stopniach na środkowym poziomie. Ostudź po wyjęciu.
Krok 2
Sernik:
jajka utrzyj, dodaj twaróg i serek mascarpone, ucieraj. Dodaj łyżkę mąki (lub budyniu), aromat i mleko skondensowane.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę uważając żeby się nie zważyła. Dodaj do niej 1/5 masy sernikowej i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie za mało - czekoladowe kleksy będą za gęste, a jak za rzadkie to rozleją się. Wylej masę sernikową do tortownicy, masą czekoladową zrób kleksy i jednym ruchem zamieszaj je z białą masą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż pod półkę do pieczenia blachę z gorącą wodą (skróci to czas oczekiwania, aż się nagrzeje). Wstaw tortownicę i piecz 1 godzinę nie otwierając piekarnika.
Po godzinie uchyl drzwi piekarnika uważając, żeby nie poparzyć się gorącym powietrzem!!, studź tak sernik - aby następnie włożyć go przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.
Posyp kakaem przed podaniem.