Ciasto marchewkowe
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 szt jajka
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
krem
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 0.5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Niewielkim strumieniem wlać olej. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę (po jednej łyżce), proszek do pieczenia oraz sodę i cynamon. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie do połączenia składników.
Krok 2
Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, torownicy i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć z pieca i jeszcze ciepłe przekroić na dwa blaty; odstawić do wystudzenia.
Krok 3
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masą przełożyć wystudzone ciasto i posmarować górny blat. Na wierzch ułożyć plasterki posiekanej wcześniej marchewki.
Smacznego! :)