Ciasteczka marchewkowe
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 180 g drobno startej marchewki
- 1 jajko
- 40 g brązowego cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem, jajkiem i skórką startą ze sparzonej pomarańczy.
Krok 2
Dodajemy startą marchewkę i sok z pomarańczy i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.
Krok 3
Schłodzone rozwałkujemy na grubość ok 4 mm i wycinamy ciastka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)