Ciasto orzechowe
Składniki
Składniki na biszkopt
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 4 łyżki wody
- 150 g orzechów
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 300 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- cytryna
- 1 łyżeczka wódki
- 1 puszka karmelu
- 200 g bez
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.
Krok 2
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę (18%) i sok z cytryny.
Krok 3
Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy.