Rogale z konfiturą
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dkg drożdży
- 15 dkg masła
- 0.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 kubek konfitur
Przygotowanie:
Krok 1
1. Mąkę przesiać do dużej miski.
Krok 2
2. Drożdże rozpuścić z dwoma łyżeczkami cukru i szklanką ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aby ,,ruszyły,,.
Krok 3
3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło rozpuścić i przestudzić.
Krok 4
4. Do mąki dodać rozczyn, żółtka, sól i ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka i przestudzony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Po wyrobieniu odstawić na godzinę pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 5
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, około 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka. Lekko je wałkujemy. Nakładamy konfiturę i zlepiamy. Resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika.
Krok 6
6. Przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem.
Krok 7
7. Piekarnik rozgrzać do 190 C, piec około 20-25 minut, aby góra i dół dobrze zbrązowiała. Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.