Czekoladowe całuski
Składniki
ciasto
- 200 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 90 g masła
- 40 g kakao
- 1 jajko
krem
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 36%
- 70 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę połączyć z kakao. Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę, wbić jajko. Stopniowo dodawać mąkę z kakao i dokładnie połączyć. Naczynie z ciastem wstawić do zamrażarki na ok 15-20 minut do momentu aż stężeje. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Przełożyć na blachę piekarnika i okrągłą foremką (o średnicy ok. 4 cm) wycinać dyski w równych odstępach. Piec 12-15 minut w 180ºC. Wystudzić.
Krok 2
Kremówkę oraz cukier puder umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia, cały czas mieszając. Do śmietany wrzucić połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać a gładką masę. Przestudzić, kiedy krem zacznie gęstnieć przełożyć nim ciastka. Pozostawić na ok. 30 minut aż całość lekko stężeje. Ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy nasiąkną delikatnie kremem.
Smacznego! :)